سید محسن اصغری نکاح در گفتگو با شهرآرانیوز ضمن تبریک روز روانشناس و مشاوره اظهار کرد: امروزه در دوره خاصی از تحولات اجتماعی و فردی و خانوادگی قرار گرفتیم؛ در این دوره درمقایسه با قرنهای گذشته پیشرفتهای زیادی اتفاق افتاده است و به همان میزان نیز بحران و چالش در حوزههای خانوادگی و فردی بروز کرده است.
اصغری نکاح افزود: از طرف دیگر گسترش رسانهها چالشهای مختلفی در حوزه خانواده ایجاد کرده است که در حال حاضر افراد به تنهایی نمیتوانند با این چالشها مواجه شوند و نیازمند دریافت آگاهی و مواجهه با چالشهای موجود هستند و یکی از بهترین راهها مشاوره تخصصی متناسب با فرهنگ و جامعه ماست.
اصغری بیان کرد: هر کاری نیاز به مشورت و اطلاعات و حمایت دارد. در برخی موارد اطلاعات عینی است مثل نقشه راهنمای یک شهر که فرد به راحتی میتواند به آن دست یابد، اما مسئله روانشناختی به ویژه زمانی که دچار چالش است نیاز به یک فرد متخصص و کاربلد دارد.
همچنین صرفا نیاز نیست افراد دچار چالش شوند تا به مشاوره مراجعه کنند. افراد میتوانند در انتخابها و تصمیمات رشد دهنده مانند ازدواج، تحصیل و شغل هم به مشاور مراجعه کنند. همانطور که در طول عمر افراد نیاز به آزمایش پزشکی دارند روح و روان نیز آسیب میبیند و نیاز به بررسی دارد.
دانشیار گروه آموزشی روانشناسی مشاوره و تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد تشریح کرد: بعید میدانم کسی باشد که در طول شش ماه یا یکسال به پزشک مراجعه نکند. چطور میشود افراد برای تعاملات شخصی و خانوادگی خود نیاز به مشاور نداشته باشند به ویژه در برهههای زمانی خاص مانند کسی که تازه صاحب فرزند شده یا ازدواج کرده یا شغل تازهای را شروع کرده است.
اصغری نکاح تاکید کرد: مشاوره یک کار تخصصی است و افراد باید به مشاوران متخصص که دارای پروانه تخصصی هستند مراجعه کنند و از مراجعه به مشاورانی که فاقد شناسنامه کاملی هستند خودداری کنند که عواقب این مشاوره به خود فرد بر میگردد و آن وقت کار چندانی از دست ما بر نمیآید.
رئیس شورای استانی خراسان رضوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با بیان این مطلب که بیشترین حجم روانشناسان و مشاوران دارای عضویت، پروانه و کلینیکها پس از تهران در خراسان است و اساتید بزرگی در خراسان و مشهد وجود دارند تصریح کرد: امر مشاوره کاری طاقت فرسا و هزینه بر است و اینکه یک فرد به مدت ۴۵ دقیقه در طول روز بارها و بارها با مراجعان متعدد گفتگو و تعامل داشته باشد انرژی بالایی به لحاظ ذهنی و روانی میطلبد.
هم پای اینکه مشاوران نیز جهت افزایش توانمندی و پیشرفت خود باید دورههای مختلفی برای ارتقای سواد خود بگذرانند و دست از مطالعه مداوم نکشند و هم زمان زندگی خود را اداره کنند همچنین باید به اصول مبتنی بر فرهنگ ایرانی اسلامی خود آشنا باشند تا بتوانند در کار خود پیشرفت کنند و در جامعه موثر واقع شوند.
اصغری نکاح تاکید کرد: امروزه در روانشناسی فرهنگ و مسائل جامعه محور و توجه به معنویت مورد تاکید است و میتوان در روانشناسی، خدماتی ارائه کرد که هم بنیان علمی و تخصصی داشته باشد و هم متناسب با فرهنگ جامعه باشد تا نیازهای مراجعان پاسخ داده شود.
وی گفت: حمایت مالی، بیمه و یارانههای تربیتی و مشوقهایی از این دست را متولیان امر باید برای خدمات مشاورهای همراه کند تا علاوه بر اینکه جامعه به مشاور احساس نیاز پیدا میکند تسهیلاتی هم از طرف ارگانها و متولیان امر برای هم مشاور و هم مراجع فراهم شود. از طرفی مسئولان شهری و استانی باید نقشه خدمات روانشناختی رشد دهنده را برای شهروندان داشته باشند که این موضوع نیاز به زیرساخت و پیمایش دارد و کاری زمان بر و هزینه بردار است.
این استاد دانشگاه با اشاره به برخی موضوعاتی که بیشترین مراجع را دارد افزود: قطعا ما مسئله طلاق را به عنوان تعارضات زناشویی به صورت برجسته داریم و صدایش را در سطح جامعه میشنویم، اما آیا این به معناست که افسردگی و اضطراب افراد و مسائل نوجوانان مسئله کمتری است. آیا اعتیاد به فضای مجازی جایگاه کمرنگی دارد؟ اینها نیاز به بررسی علمی و پایش دارد و بدون آن، نمیتوان مسائل عمدهای که جامعه با آن درگیر است را مطرح کرد.
این درمانگر حوزه کودک و نوجوان ابراز کرد: مسائل خانوادگی، مسائل جوانان، چالشهای جوان با خانواده، وابستگی به فضای مجازی، آسیبهای فضای مجازی و رفتارهای پرخطر اجتماعی از جمله چالشهای جدی در جامعه هستند که صرفا مختص مشهد هم نیست و مشاوران در شهرهای دیگر با آنها دست و پنجه نرم میکنند. اینها مسائل برجستهای است که متولیان امر باید برای آنها برنامه داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که امروزه اینکه مشاور فقط چند ساعت در روز در کلینیک بنشیند و مراجع ببیند نباید همه کار مشاور باشد بلکه باید برای خود برنامه پیشگیرانه و پویای اجتماعی در دفتر جامع هم داشته باشد که نیازمند حمایتگری سازمانهای متولی است و سازمان هم آمادگی همکاری به سیاستگزاران را دارد تا در این حوزه گام بردارد.
نکاح تاکید کرد: رویکرد پیش روی ما برای رشد دادن و زمینهسازی جهت ارتقاء بهداشت روانی و پیشگیری از آسیبهای متعدد از جمله تغییر سبک زندگی، اگر جامعهمحور نشود، در پیشگیری و حل بحرانها موفق نخواهیم بود.